Picture1.pngmhjv.k

Jos Schuylenburg en Frits Burger - Mens en Bij

De bijen staan de laatste tijd volop in de belangstelling. De mens weet dat we niet zonder hen kunnen. Ze zijn onmisbaar voor de bestuiving van onze cultuurgewassen en de biodiversiteit in het landschap en ze geven de mens honing! 
De bijen hebben ons nog meer te vertellen. Daarom moeten we de taal van de bijen leren verstaan. Deze is verborgen in hun sociale levenswijze in de donkere bijenkast, in hun vliegen van bloem naar bloem, in hun bijendans, in het zwermen. 
En we kunnen nog een laag dieper gaan. Al vele jaren lang werkt de mens samen met de bij. We nemen een kijkje in oude culturen. 
Jos was jarenlang werkzaam in de BD landbouw en is nu imker in zweden, hij zal vanuit de praktijk vertellen over de taal van de bijen. Frits is goudgermanist en houdt zich in het bijzonder bezig met verhaal en taal. Hij is auteur van Biografie en verhaal: verhalen die licht werpen op de levensloop en Taal stroomt. Hij zal met behulp van overleveringen en verhalen spreken over de bij. 

Unknown

Reinoud van Bemmelen

Reinoud zal op de viering een lezing geven, gecombineerd met een creatieve activiteit: kleien. Zo zullen we samen (letterlijk) vorm geven aan de samenleving van de toekomst. 

Reinoud over zijn bijdrage aan de viering:

Als beeldhouwer en ondernemer ben ik dagelijks bezig met het vormen van de wereld om mij heen. Naast de beeldhouwwerken van hout, steen of klei zijn het de sociale sculpturen die ontstaan door het werken met de mensen om mij heen. Het fascineert mij hoe wij boven ons zelf uit kunnen stijgen door samen te werken, maar ook hoe dat op alle fronten kan stokken. In het grotere geheel, in onze maatschappij, is het veel moeilijker om met elkaar een menswaardige samenleving te creëren en te onderhouden. Mij helpen de praktische ideeën van de sociale driegeleding me richting te geven aan mijn handelen in deze wereld en werkelijk bij te dragen aan een menswaardige maatschappij.
Ik verheug me er op met jullie een ochtend te mogen werken en hoop dat het jullie moed geeft te werken aan een nieuwe samenleving.