Unknown

Jaap van de Weg - Karma en de dubbelganger

Jaap is antroposofisch huisarts en hij geeft lezingen en cursussen over thema's zoals psychosomatiek, persoonlijke ontwikkeling en de scholingsweg van de antroposofie. Daarnaast is hij de schrijver van de boeken: Achter de sluier, Werelden en wezens en Waarom doe ik wat ik doe? 
Op de viering komt Jaap een werkgroep geven over karma en de dubbelganger. Ieder mens neemt oud karma mee uit zijn verleden, en terwijl hij of zij op aarde is vormt zich weer nieuw karma. Daarnaast heeft ieder mens een dubbelganger - allerlei gewoontes, karaktertrekjes en onvermogens die als het ware 'aan ons kleven' - die we tegenkomen in onszelf. Het positief omvormen van deze aspecten van ons ik, kan best een uitdaging zijn, laat staan als je samenleeft met een groep mensen die ook allemaal hun eigen karma en dubbelganger meenemen. Hoe kun je op zo'n manier samenleven of samenwerken met mensen dat je elkaar helpt bij het omvormen van deze aspecten en dat je elkaar helpt bij elkaars ontwikkeling in plaats van je te ergeren aan elkaars onvolmaaktheden?
Jaap wil met ons aan de slag om te onderzoeken hoe we vanuit dit oogpunt op een gezonde manier met elkaar kunnen samenleven. 

magnificated-honeycomb-inside-beehive-honeycomb-inside-beehive-102622698

Jos Schuylenburg - Imker

Na zijn lezing samen met Frits, zal Jos ook nog een werkgroep geven over hoe je praktisch gezien imker kunt zijn. Samen met de deelnemers zal hij bij de bijen van de Naoberhoeve gaan kijken en uitleggen hoe je zelf bijen zou kunnen houden. Er is ook veel ruimte om vragen te stellen.

magnificated-honeycomb-inside-beehive-honeycomb-inside-beehive-102622698

Tom Haring - Bijenwas

Tom is docent op de vrijeschool voor speciaal onderwijs de Lans. Na een beeldend kunstzinnige opleiding en de studie kunstzinnige therapie heeft hij een aantal jaren gewerkt als therapeut. Toch kon hij de roep van het onderwijs niet bedwingen en deed hij de avondpabo, voor de vrije school, in Zeist. En is hij nu al meer dan 20 jaar werkzaam als docent in het speciaal onderwijs.

In de workshop van Tom zal er ruimte zijn voor kunstzinnig werken met bijenwas en andere materialen. Daarnaast kunnen we spreken over de invloed van het werken met bijenwas op de mens met speciale aandacht voor warmte.

IMG_3604

Janna Van Tiel & Clara Burger - Schilderen

27973585-2065108023759658-324436181735385802-n

Martha Bruning & Gerlof Pronk - (Wilde) bijen in de BD landbouw

Wat doet een bio-dynamische boer(in) allemaal om een samenwerking met honing bijen te realiseren? Welke voorwaarden kunnen boeren, burgers en buitenlui scheppen om wilde bijen en andere insecten een plek te geven in hun eigen omgeving? Laat je meenemen door Gerlof Pronk (allround boer op en eigenaar van zorg-boerderij de Naoberhoeve) en Martha Bruning (bestuurslid van BD-jong en de BD-vereninging) in de vooral op praktijk gerichte werkgroep over (wilde) bijen in de landbouw. Naast een persoonlijk verhaal van  boer Gerlof is er vooral ruimte om lekker de handen uit de mouwen te steken en gaan we aan de slag met iets waardoor iedereen zal zien en weten dat wijde midzomerviering hebben gevierd op de Naoberhoeve!

Unknown

Rosalie Smit - Laat politiek niet over aan politici!

(Over de transformerende kracht van politiek en de noodzaak voor politiek burgerschap)

'De politiek' , vaak kijken we er verwonderend naar. De spraakwaterval van pratende hoofden op het nieuws waarvan je na afloop denkt, wat hebben ze nou gezegd? Soms wekken ze boosheid op of blijdschap, opeens voelen we diep van binnen een heftige emotie. Wat het ook met ons doet, het werkt door op hoe wij naar onszelf als burger kijken. Zijn wij ons bewust van ons politiek burgerschap? Hoe kunnen we persoonlijke en maatschappelijke ambities hieraan verbinden?
Dit begint met een zelfonderzoek, voel je je machteloos of juist machtig? Krijg je ruimte of neem je ruimte voor jouw verhaal?

Rosalie Smit, eigenaar van een politiek adviesbureau, zal betogen dat politiek niet aan politici moet worden overgelaten. Zij zal met de deelnemers onderzoeken wat politiek is en hoe we onze ambities kunnen vertalen naar het politieke domein. De transformerende kracht van politiek kan immens zijn, hoe benutten we deze ten goede?

Meer over Rosalie:

Rosalie Smit is sinds haar tienerjaren actief in de politiek. Als activist bij o.a. Groenfront en later als voorzitter van het actiefonds XminY. Ze was o.a. bestuurslid van Dwars, duo-raadslid in stadsdeel Amsterdam Centrum en voorzitter van GroenLinks Amsterdam. Ze was politiek assistent van wethouders en directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.

In 2015 heeft ze haar eigen buro TP Trias Publica opgericht. Met buro TP versterkt zij actieve bewoners, politici en ambtenaren met sociale innovatie en democratische vernieuwing.
Rosalie is in haar vrije tijd actief bij de Bee Foundation als voorzitter van de Raad van Toezicht. Zonder bijen geen leven!